Demokrati och kärlek hör ihop

Mats Selander ·: 17 jan 2008

Med ca 650 personer fylldes S:ta Clara kyrka till bristningsgränsen när aktionsgruppen ”Bevara äktenskapet” höll den hittills största opinionsyttringen för äktenskapets bevarande i måndags (14 jan). Det blev en kväll fylld med intressanta infallsvinklar levererade från kända ansikten som Alf Svensson, Christina Doctare, Ulf Ekman, Rolf Åbjörnsson och Stanley Sjöberg, tillsammans med sakkunniga psykologer, jurister samt samt flera kyrkoledare.

Några reflektioner om demokrati

För det första: Media lyste med sin frånvaro (med undantag från de kristna tidningarna Världen Idag och Dagen).  Betänk detta: DN, Svd, Expressen, Aftonbladet, Rapport, Aktuellt, TV4 m fl nonchalerar fullständigt den största och mest faktaspäckade opinionsyttringen från den politiskt inkorrekta sidan i en debatt av historiska dimensioner (en mångtusenårig institution håller på att förlora sin juridiska existens)! Man börjar onekligen tvivla på om media fullgör sin demokratiska plikt.

För det andra: Gayaktivister försökte på olika sätt störa samlingen med en ”kyss-aktion”, ett symboliskt gaybröllop och en aktivist som gick fram till scenen och satt där med ett plakat. Vi lyckades samla ihop aktivisterna längst bak i kyrkan. En del gick ut frivilligt medan andra stannade kvar och fortsatte att obstruera. Det slutade med att vi fick tillkalla polis som bar ut de sista aktivisterna. Det tragiska är den stora brist på demokratisk förståelse som dessa aktivister uppvisar. De drar sig inte för att provocera, störa samlingen, obstruera och även riva ner vår banderoll.

De verkar ha fått för sig att ”yttrandefrihet” innebär rätten att störa och därmed försvåra för meningsmotståndare att yttra sig. Demokratiska rättigheter innebär också skyldigheten att respektera meningsmotståndarens rätt till dessa rättigheter. Den ena sidans ”yttrandefrihet” kan aldrig tolkas så att den blir en rätt att förstöra andras möten – mötesfriheten är också en demokratisk rättighet. Detta är symptomatiskt för ett tankemönster där ”rättigheter” sväller över alla breddar utan att balanseras av motsvarande skyldigheter. Dessa aktivisters syn på ”rätten att gifta sig” rimmar väl med deras ensidiga syn på ”demokratiska rättigheter”. Så blir det i en kultur där individen är alltings mått.

Ett annat missförstånd rör toleransbegreppet. För dessa gayaktivister har ”tolerans” blivit att man ska hålla med dem – annars är man intolerant. De verkar inte anse sig ha några större skyldigheter mot personer och grupper som de tycker har fel. Det är en skrämmande attityd som de för övrigt delar med anti-demokratiska extremister världen över.

Samtidigt har jag svårt att bli riktigt arg på dessa ungdomar. I en så genomsekulariserad ungdomskultur med så mycket trasiga relationer är det inte så konstigt att våra traditionella värderingar och argument ter sig obegripliga. När moralbegreppet reducerats till individens vilja och känsla är det mycket av det vi kallat gammal hederlig moral, som går upp i rök. Dessutom var dessa ungdomar relativt fredliga. Men jag utesluter inte att vi i framtiden kan få möta gayaktivister som går våldets väg. Men vare sig det händer eller ej är vi kallade att göra det som är grunden för all verklig tolerans nämligen att vända andra kinden till, älska våra fiender och be för dem. Det är vad jag kallar verklig kärlek!

Mats Selander
Mötesvärd på Opinionsmötet i S:ta Clara

Publicerat av Mats Selander den 17 jan 2008

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: