Intelligent design, pedofili och våldtäkt

Mats Selander ·: 8 jun 2007

Intelligent design säger att det går att se mönster som bäst förklaras med att en intelligens ligger bakom. När flera delar samverkar i ett system och funktionen hänger på att alla delarna finns på plats, då är det knepigt, ja kanske omöjligt att förklara det med rent naturliga processer som naturlag och slumpvisa mutationer. Ett exempel på en sådan funktion är sexuell reproduktion. För att den ska fungera krävs två kön, sädesceller, ett ägg, en livmoder, hormoner, sexlust och en massa annat. Det är ett otroligt komplext samspel där en hel rad faktorer och funktioner måste finnas på plats samtidigt. Saknas en vital del blir det inget barn. Och ju fler nödvändiga ingredienser desto svårare att tro på att slumpen ligger bakom.

Ett sådant komplext system verkar ”peka” på något. Vi verkar spontant och intuitivt skönja ett mönster som pekar på en tanke, nämligen tanken att dessa funktioner finns för att det ska bli barn. Det verkar närmast oundvikligt att hela strukturen vittnar om ett syfte.

Men det gäller inte bara biologi. Vi verkar tänka likadant när det gäller psykologi. Det verkar finnas ett ”syfte” med till exempel förälskelsen. Den motiverar oss att bryta upp från vår ursprungsfamilj och bilda en ny familj. Den ”bedövar” oss mot det jobbiga i den största relationsförändring (näst efter födseln) som en människa kan uppleva. Förälskelsen verkar fylla ett syfte. Att vara en relationell startmotor för den bärande balken i en ny familj.

Vi tror att psyket kan vara mer eller mindre ”moget” för sexuella relationer. Tolvåringar är inte ”mogna” för sex, även om de sett hur de vuxna gör (på porrfilm) och själva vill pröva. Vi tror det finns en tanke med att man är psykologisk kapabel att ta ansvar för en kärleksrelation innan man inlåter sig i en sexuell relation. Som om det fanns en tanke med hur biologi, psykologi och sexualitet samverkar. Och att det är gott för tolvåringen om denna tanke respekteras. Ja, vi är till och med villiga att via lagstiftning tvinga tolvåringen att följa den tanken.

Idag pågår en fundamental kamp mellan två olika synsätt på sexualiteten. Traditionalisterna som tror att sexualiteten har en viss natur, att det finns ett sätt på vilket sexualiteten bör fungera; att det finns en tanke bakom och med sexualiteten, och att det är gott för alla parter (inklusive den ovillige individen) om man respekterar sexualitetens natur. Sekularisterna å andra sidan menar att sexualiteten inte har en viss given natur, att det inte finns några moraliska riktlinjer inbakade i hur sexualiteten fungerar och att det är dåligt för alla parter om man tror att sexualiteten har en viss natur.

Traditionalisternas syn urholkas mer och mer. Sekularisternas syn vinner mer och mer mark. Traditionalisterna tror (medvetet eller omedvetet) på en form av intelligent design. Sekularisterna tror att individens vilja är det högsta goda även när den kränker det som såg ut som en tanke.

I ljuset av detta blir följande uttalande i Expressen från en pedofil intressant:

Sexuella övergrepp mot barn är hemskt, sa han och rättade till sin vindtygsjacka. Men de begås inte av pedofiler utan av vanliga heterosexuella män. En riktig pedofil älskar barn och har bara sex med barn som vill.
Som vill?!
Ja, barn kan samtycka till sex, försäkrade pedofilen. Det visste han eftersom han ”varit ihop” med ett. Hon var en tolvåring med besvärliga hemförhållanden, han var hennes elevstödjare.
Om 40 år skulle ingen ens lyfta ögonbrynen åt deras relation. Då kommer pedofili, liksom homosexualitet en gång, vara accepterat. Det var hans övertygelse.

Om vår biologi, psykologi och sexualitet inte ”fungerar” utifrån någon tanke, om det inte finns någon inbakad norm i detta, ja då är det svårt att säga emot pedofilen. Om tolvåringen vill prova på sex så är det bara moralism (alltså obefogad påstådd moral) om man protesterar. Tolvåringen har ingen given sexuell natur. ”Psykologisk mognad” som villkor är bara larvigt. Biologisk mognad likaså. Den samtyckande tolvåringen lever upp till det viktigaste kravet sekularisten ställer för att ha sex – att man vill. Och vem har rätt att säga till tolvåringen att hon inte vill? Det vet väl tolvåringen bäst själv.
Det såg ut som en tanke att sexualiteten var förbehållen man och kvinna, en man och en kvinna, en vuxen man och en vuxen kvinna, och en samtyckande man och en samtyckande kvinna. Traditionalisten menar att det är gott för alla parter att respektera alla dessa villkor (och lite till). Man menar att sexualitetens inneboende normativitet krockar med homosexualitet, polygami, pedofili och våldtäkter.

Sekularisten å andra sidan har påbörjat nedförsbacken och accepterar bara de två sistnämnda villkoren som giltiga. Men nedförsbacken fortsätter. Logiken är obönhörlig. Och pedofilen accepterar bara det sistnämnda villkoret – samtycke. Att majoriteten av sekularister satt gränsen mellan homosex och pedofili är bara godtyckligt. När sexualiteten dränerats på sin inneboende normativitet, när det som såg ut som en tanke kallas vidskepelse, då finns det inga naturliga stoppunkter i nedförsbacken. Då kommer farten att bara öka. Den sexuella lustan kommer själv att bli normen, och när fartblindheten tar vid kommer inte ens kravet på samtycke respekteras. Nästa logiska steg är frågan: varför ska jag respektera hennes (eller hans) vilja (att inte ha sex) när jag inte känner för det? Våldtäkter är den värsta formen av självupphöjande – min vilja, min njutning till varje pris, oberoende av den smärta det förorsakar min medmänniska.

Sekularismen dränerar sexualiteten på dess inneboende normativitet. Det är därför sekularismen inte kan råda bot på pedofili och våldtäkter. Och det är därför intelligent design-tänkande är ett så viktigt motgift.

Publicerat av Mats Selander den 8 jun 2007

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: