Mats Selander i debatt om Gud och moral

Mats Selander ·: 21 apr 2010

Nyligen debatterade jag om Gud och moral med en sekulär humanist vid namn Jerker Karlsson. Den filmades och kan ses på humanisternas hemsida.

Själv tycker jag diskussionen gick bra. Det blev ett spänstigt samtal men i god anda. Jerkers främsta “attack” bestod i att citera ett antal bibelord som han fann moraliskt stötande. Jag försökte besvara detta genom att sätta in dessa i sitt historiska och teologiska sammanhang. Trots att detta inte var själva ämnet för diskussionen var det bra att det kom upp. Som kristna kan vi inte bara undvika saker i bibeln som krockar med vår kulturs “moderna” moralsyn.

Mitt angrepp på Jerkers uppfattning bestod i huvudsak av det moraliska gudsargumentet: hur kan man hävda moralens objektiva giltighet om det inte finns någon Gud? Jag tycker inte att Jerker ger något robust svar på den frågan. Han försöker svara genom att ge beskrivningar av moralen, men jag lyckades inte se hur det kan besvara den normativa frågan om vad som gör moralen objektivt preskriptiv (befallande).

Ja bedöm själv debatten och skriv gärna en kommentar här nedan…

tack

/Mats Selander

Publicerat av Mats Selander den 21 apr 2010

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: