Jag tror på Gud och verklig tolerans

I söndags (27 april 2014) fick jag in en insändare i Aftonbladet. Den finns inte publicerad på nätet så jag slänger in den här. Min ursprungliga rubrik var ”Intolerans är ett beteende” men Aftonbladet ändrade till ”Jag tror på Gud och verklig tolerans” som nog var en bättre rubrik.

 

Jag tror på Gud och verklig tolerans

Jag är kristen och värdekonservativ. Jag tror på Gud och jag har en ”traditionell ”moraluppfattning i många frågor. Jag är mot abort och jag tror att det är fel att leva homosexuellt. Jag är också tolerant eftersom jag tror och vill följa honom som sa ”älska dina fiender” och ”vänd andra kinden till”.  Tolerans är nämligen inte att ha ett visst åsiktspaket. Tolerans är ett visst beteende i relation till de personer man anser har åt skogen fel. Det finns många som tycker jag har fel, väldigt fel. De får tycka det. Jag tänker inte förakta eller hata någon av dem. För tolerans är ”människokärlek” mot sina åsiktsmotståndare, mot sina ”fiender”. Problemet är att tolerans har kommit att betyda att man har vissa liberala åsikter. Och har man dessa tycks många tro att man därmed har rätten att förakta, diskriminera, missgynna ja även hata de som tycker annorlunda. Man har glömt att tolerans förutsätter en åsiktskonflikt. Jag har blivit spottad på, baktalad och hotad, ja även mordhotad på grund av mina övertygelser. De som gjorde det såg sig nog som ”toleranta”. Det trodde nog att de kämpade för det goda just genom sitt intoleranta agerande. Nej, det är dags att vi återvinner den verkliga toleransen. Den är en omistlig del i ett människovärdigt och demokratiskt samhälle.

Mats Selander

Annonser

Ett svar to “Jag tror på Gud och verklig tolerans”

 1. Mathias Says:

  Hej.
  Jag är måhända inte av samma åsikter som du vad gällande annat du skriver om. För det vet jag inte då jag inte läst detta.
  Men det du skriver om tolerans med sina meningsmotståndare är något jag själv har funderat på. En otroligt viktig egenskap i samtal och diskussioner som oftast lyser med sin frånvaro.
  Kontakta mig gärna via min e-post om du vill ventilera denna frågan ytterligare.

  Vänligen

  Mathias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: