Abort är inget etiskt dilemma annat än i extrema undantagsfall

Härom dagen skrev jag en debattartikel till tidningen Dagen om att abort inte är ett etiskt dilemma. Artikeln kan läsas här:

Jag inser nu att jag var aningen onyanserad när jag skrev att abort ”aldrig är fråga om ett etiskt eller moraliskt dilemma”. Jag borde preciserat det och skrivit: ”fri abort är inte fråga om ett etiskt eller moraliskt dilemma” alternativt ”abort är nästan aldrig ett etiskt eller moraliskt dilemma”.

För det finns ju de extremt ovanliga situationer då en fortsatt graviditet utgör en stor risk för kvinnans liv. I de få fallen är abort ett genuint etiskt/moralisk dilemma eftersom människovärdet då hamnar i båda vågskålarna. Människovärdet säger oss då att vi inte ska ta liv, samtidigt som det säger att vi bör försöka rädda så många som möjligt. En abort i en sådan situation syftar då till att åtminstone rädda ett liv (kvinnans). Jag menar att det är moraliskt försvarbart eftersom alternativet till abort vanligen är att kvinnan och det ofödda barnet dör. Men det kan också vara så att kvinnan kanske kommer dö om graviditeten fullföljs, men att risken är 50% eller mindre. Då är det VERKLIGEN ett etiskt dilemma. I en sådan situation är det fel att automatiskt göra abort. Då ska man göra allt för att rädda båda. Detta är verkligen en svår situation. Det kan till exemepel handla om att en kvinna får en elakartad cancer och att en aggressiv behandling krävs omedelbart för att ha en rimlig chans att rädda hennes liv. Men en sådan behandling kommer då med största sannolikhet döda det ofödda barnet. I en sådan situation dödar man ju inte direkt barnet. Men man handlar så att det med stor sannolikhet leder till barnets död.

Den här typen av situationer bör man inte lagstifta om annat än att man ger den allmänna förhållningsordern att man så långt det är möjligt ska försöka rädda båda.

Jag hoppas att läsarna av artikeln gör en välvillig tolkning och förstår att jag inte hade extremt ovanliga situationer i åtanke.

Mats Selander

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: