Kristna värderingar kan visst forma ett partiprogram!

(då Signum inte tar in repliker väljer jag att publicera denna replik här på min blogg)

Det är alltid med stort intresse – och ofta stort gillande – som jag läser Thomas Idergards texter. Det gäller också hans opinionstext ”Det finns inget kristet partiprogram” (publicerad i Signum – kan läsas här)  – men med ett viktigt undantag. Idergard gör en distinktion som också jag gjort när det gäller politik, nämligen den mellan värderingar och klokskap. Idergard kallar det ”absoluta värden” kontra ”praktisk visdom”. När det gäller de absoluta värdena går det att göra ganska direkta härledningar från den kristna etiken. Det gäller exempelvis frågor som oföddas människovärde, äktenskapets natur, samvetsfrihet eller motståndet mot dödshjälp. Här anser jag – och jag tolkar Idergard som att han håller med – att man kan tala om en ”kristen politik” – helt enkelt för att dessa politiska frågor tränger in på den kristna etikens område. Det har alltid och kommer alltid att finnas en sådan överlappning. Det är därför i stort sett varenda profet i gamla testamentet uttalar domsord över hednafolken och deras kungar. Etiken gäller alla, på alla nivåer även den politiska. Så långt tror jag Idergard och jag är överens.

Men när det gäller påståendet att ”det inte finns några kristna partiprogram” så finner jag det olyckligt polemiskt. För i så fall finns det inga socialistiska partiprogram heller. Det finns en mängd politiska frågor där varken socialism, liberalism eller konservatism ger direkt eller tydlig vägledning. Politiker från dessa läger måste också använda sig av klokskap eller praktisk visdom allt som oftast. Betyder det att det inte finns något socialistiskt eller liberalt partiprogram? Alf Svensson lär tydligen fått frågan om det finns några ”kristdemokratiska reningsverk” (just i syfte att misskreditera religionens relevans i politiken). Frågan ställdes av en folkpartist och Svensson lär ha svarat: ”Finns det några liberala reningsverk då? Är det sådana som släpper igenom lite av varje?”

Detta illustrerar min poäng. Alla är vi beroende av praktiskt visdom och ingen kan vara renodlat ideologisk. Men i de grundläggande moraliska eller ideologiska frågorna vill vi visa var vi står. Det gör vi genom politiska etiketter. Konsekvent kristdemokrati – som jag ansluter mig till – har ett antal kristna värderingar i sin kärna, och detta räcker för att kalla det för ett ”kristet” eller kanske ännu hellre ”värdekristet” partiprogram. Att påstå att ett partiprogram måste stå i en direkt relation till kristna värderingar i varje fråga är ett orimligt överkrav. Praktisk visdom behövs – men det gäller alla politiker och alla politiska ideologier. Anledningen till varför detta bör påpekas handlar om att vi som kristna ofta inte gör den distinktion Idegard gör (mellan absoluta värderingar och praktisk visdom), men än viktigare (och sorgligare) är att vi gör våra politiska val utifrån att praktisk visdom väger tyngre (eller åtminstone lika tungt) som våra kristna värderingar. Vi separerar inte samvetsfrågor – där det utifrån kristen etik inte existerar något legitimt svängrum – och vishetsfrågor där vi som kristna kan vara genuint oense men ändå (med rätta) hävda att vi står för kristna värderingar. Betonar man att ”det inte finns några kristna partiprogram” så ger man ökad tyngd åt vishetsfrågorna på bekostnad av samvetsfrågorna. Men som kristna har vi nämligen inte rätt att kompromissa bort oföddas människovärde eller äktenskapets helgd. Centrala kristna värderingar uttryckt genom politiken är vad vi måste leta efter när vi diskuterar det politiska landskapet. Det är detta som borde betonas i en tid då det sekulariserade samhällets tryck mot oss kristna är närmas ofattbart starkt och genomsyrande. Att då betona att vishetsfrågor inte kan ges någon kristen – eller annan – etikett blir lite ”beside the point”. Det är inte det saken gäller – eller borde gälla.

Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet (som just har de kristna värderingarna som grund för sitt partiprogram!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: